FAQ!

Heb je vragen over opstellingen? Check dan even hier of ze er tussen staan.

Staat jouw vraag er niet bij? Reik dan even naar me uit!

Wat is systemisch werk?

Systemisch werken is een werkvorm waarbij niet alleen de mens zelf, maar het totale systeem waarbinnen iemand functioneert meegenomen wordt.
Voornamelijk gaat dit over sociale systemen, te denken aan familie, organisatie, verenigingen of binnen de maatschappij.  Systemen blijken volgens wetmatigheden te werken. Als er ergens in een systeem een disbalans in die wetmatigheden is ontstaan, kan dat zijn uitwerking hebben op anderen binnen dit systeem. Dit kan ook een hele tijd later zijn, waardoor er niet altijd bewustzijn is waar het aspect van disbalans zit. (Denk; iemand heeft bepaalde blokkades en de oorsprong van deze blokkades ligt bij voorouders). Omdat dit zo vaak onbewust is, zijn opstellingen dienend als interventie om de balans te herstellen en/of de disbalans zichtbaar te maken.

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is een werkvorm binnen het systemisch werk.

Een uiterst effectieve methode om inzicht te krijgen in het krachtenveld waarin je verkeert met jouw persoonlijke leven. De opstelling zelf is een visualisatie van het patroon en de bijbehorende dynamiek vanuit jouw innerlijke houding.
Dit kan dus zowel gaan over jouw prive- als professionele leven.

Hoe werkt een opstelling?

Een familieopstelling vind plaats in groep. Deelnemers worden aangewezen als representant van de personen of elementen uit het systeem van de vraagsteller. De opgestelde personen zijn dus niet de echte collega’s of familieleden van de vraagsteller, deze hoeven er ook niet bij te zijn of überhaupt van de opstelling af te weten.

Wat is een organisatieopstelling?

Een organisatieopstelling is een weergave van in welk veld jouw organisatie (of team, of welke elementen jouw vraag dan ook bevat) zich bevind. Het kan inzicht geven in welke elementen meespelen en wat de onderliggende dynamieken zijn.

Zijn er nog andere opstellingen?

Jazeker. Ik werk ook regelmatig met tijdlijnopstellingen, LIP opstellingen (Life Integration Process), opstelling van het verlangen.

Ik ben bang dat ik niet genoeg voel als representant?

Allereerst: ik heb inmiddels echt al veel opstellingen begeleid en nog nooit meegemaakt dat iemand niet kon deelnemen i.v.m. niks voelen. We weten niet hoe het mogelijk is, maar wanneer je als representant wordt uitgenodigd wordt je bewogen naar een bepaalde plek.
Daar gebeuren dingen die niet te verklaren zijn. Je hebt de neigen zinnen uit te spreken of voelt heel lichamelijk dat je voeten vast staan, je gaat wankelen, of voelt sterke emoties als angst, woede of verdriet.

Voor mij is het ook niet zo belangrijk hoe het precies werkt. Feit is dat het werkt.
En dat het jou, ook als representant, zoveel inzicht kan geven door te doorvoelen wat er is in de opstelling van iemand die je niet kent en wellicht nooit meer ziet na de opstellingendag

Interesse in een opstelling?

Laat hier jouw gegevens achter en ik neem contact met je op.